Blog

Storytelling Centre is op allerlei gebieden actief. Directeur Arjen Barel doet maandelijks verslag van de activiteiten van het centre in de onderstaande blogs. Op die manier laat hij zijn licht schijnen op wat er allemaal kan met storytelling, zowel in the theater als daarbuiten.


 • Hoe een oude theatervorm voor vernieuwing zorgt!

  De laatste blogs gingen met name over hoe we storytelling in sociale processen van verbinding en versterking van gemeenschappen inzetten. Je zou daarbij bijna vergeten dat het team van Storytelling Centre ook op het theatrale vlak zeer actief is. We ontwikkelen voortellingen, coachen met name jonge theatermakers, amateur en professional, met het vertellen van hun verhaal.

  Dat dit fantastisch werk is, hoeven we misschien niemand uit te leggen. Maar minder bekend is dat we hiermee eigenlijk iets heel nieuws aan het ontwikkelen zijn.

  Lees meer »


 • Empoweren die hap!

  Versterken, dat is een van de kernwoorden in ons toegepast werk.

  Vaak gaat versterken – of om het in hippe subsidietaal te zeggen: empoweren – gepaard met verandering; verandering van denken en van mindset. Dit is vaak de focus van ons werk met verhalen en – vooral – vertellen.

  Lees meer »


 • Storytelling is truttig!?

  Storytelling is truttig. Die mening horen we al jaren. Steeds meer jongeren raken echter gefascineerd door storytelling. Is de vertrutting onder jongeren dan ook definitief toegeslagen?

  Wie ben ik om te bepalen wat truttig is en wat niet, hoewel ik daar natuurlijk wel een mening over heb. Maar ik weet wel dat het beeld dat ik van de jongeren waarmee we de afgelopen tijd hebben gewerkt alles behalve truttig is. We coachten jongeren met verschillende achtergronden, jongeren die midden in het leven staan, kritische jongeren, uitbundige jongeren en vooral jongeren die hun verhaal willen delen.

  Lees meer »


 • Persoonlijke verhalen in Hongarije

  Als je zelf veel met persoonlijke verhalen werkt, dan kun je je nauwelijks voorstellen dat dit op andere plekken niet of nauwelijks gebeurt. Toch is dat zo. Bijvoorbeeld in Hongarije, waar steeds meer met storytelling gebeurt maar dan hoofdzakelijk gebaseerd op volksverhalen. Ik werd gevraagd om een groep Hongaarse vertellers, psychologen en leraren mee te nemen in de wereld van het persoonlijke verhaal en de toepassingen daarvan, zowel artistiek als sociaal-maatschappelijk.

  Lees meer »


 • Yes we can! Verhalen kunnen het verschil maken!

  Als je middenin een Erasmus+ project zit, een EU partnerschap zoals dit Aladdin project, dan vergeet je nog wel eens waarvoor je het doet. Deadlines lijken je leven te beheersen, je droomt over Foundation Bricks, Intellectual Outputs, Transnational Meetings enzovoort. Je droomt zeg maar over van alles waar een normaal mens nooit over zou dromen.Als dit de verschrikkelijke bijwerkingen zijn, waarom zou je dan ooit meedoen aan een Erasmus+ Strategisch Partnerschap?

  Lees meer »