Erfgoed Vertel Event

Storytelling en erfgoed

In de erfgoedsector ontdekt men in toenemende mate de mogelijkheden van storytelling. Om geschiedenis en (museum)collecties levend te houden kun je niet volstaan met louter doorgeven van historische informatie. Het gebruik van verhalen biedt diverse communicatieve mogelijkheden. Verhalen kleuren het verleden, maken het zintuigelijk, persoonlijk en invoelbaar in het heden. Storytelling is veel meer dan alleen een vorm van marketing of reclame. Het is vooral een verbale - en soms ook theatrale -vorm van presenteren die het publiek weet te boeien.

Veel erfgoedinstellingen beseffen terdege dat verhalen noodzakelijk zijn ter verlevendiging en versterking van hun historie. Toch zijn er slechts weinig organisaties die de kracht van het vertellen als focus hebben en die professionele verhalenvertellers bij hun publieksactiviteiten betrekken. Om die reden willen we een landelijk Erfgoed Vertel Event organiseren om de vele mogelijkheden van storytelling op de kaart te zetten. Dit zal plaatsvinden aan het eind van de Maand van de Geschiedenis, nl. op maandag 30 oktober 2017. Tevens is dit vertelevenement een opmaat voor de 10e editie van het internationale Storytelling Festival te Amsterdam dat op 1 november begint.

Doelgroep

  • Erfgoed professionals: (museum)directeuren, conservatoren, communicatiemedewerkers e.d.
  • Beheerders/exploitanten van landgoederen, kastelen, forten e.d.
  • Erfgoed-vrijwilligers: gidsen, gastvrouwen en andere belangstellenden

Programma op 30 oktober 2017 (10.00 – 16.30 uur)

  • Een interactieve lezing over storytelling & erfgoed
  • Historische verhalen door professionele verhalenvertellers en acteurs
  • Diverse (vertel)workshops rond verhalen, oral history & historische thema’s
  • Theatrale verhalenwandelingen in de (fort)omgeving;

Locatie: Waterliniemuseum/Fort Vechten, Bunnik

Dit is een prachtig, gloednieuw museum met interactieve en verhalende elementen. Het beschikt over een inpandige congreszaal, een grootschalig fortcomplex met diverse ruimten voor workshops e.d. Het Waterliniemuseum is zowel per auto als per OV (bussen vanaf Utrecht CS) goed bereikbaar.

Kosten: € 50,- p.p. inclusief uitgebreide lunch

Geinteresseerd? Klik hier om je op te geven voor deze activiteit.

Contactpersoon/coördinator: Gottfrid van Eck, tel. 06 – 2831 6474 - pr@stichtingvertellen.nl


Samenwerkingspartners

Partners en medewerkers
De volgende organisaties zijn betrokken bij de opzet en uitvoering van het Erfgoed Vertel Event: Storytelling Centre (organisator internationale Storytelling Festival), Stadsavonturen, (organisator cultuur-historische events en Storytrails); Vertelacademie (vertelworkshops/trainingen); Novitas Heritage (innovatieve erfgoedpresentaties); Hollandse Waterlinie; Landschap Erfgoed Utrecht; Stichting Vertellen en een aantal professionele verhalenvertellers/acteurs.