Nederland Vertelt

Nederland Vertelt 25 - 31 oktober 2017

Vertellen in Nederland leeft! Waar er een aantal jaar geleden nog vreemd opgekeken werd als je het over de kracht van verhalen had, zien we zo langzamerhand een kentering in onze maatschappij. De erkenning van de waarde van verhalen en de aandacht voor het vertellen van en luisteren naar verhalen is groter geworden.

Op het podium, het zogenaamde theatrale vertellen, zien we die ontwikkeling al wat langer; het is een sector die zich langzaam maar zeker professionaliseert. Daarnaast hebben steeds meer professionals in het bedrijfsleven, de welzijnssector en het onderwijs de kracht van het verhaal ontdekt. Zij maken regelmatig gebruik van verhalen en zetten het vertellen, vaak onder de term ‘storytelling’, in tijdens coaching en trainingen, groepslessen of veranderprocessen. Ook in de erfgoedsector, m.n. musea en themaparken, worden verhalen en het vertellen ingezet om (lokale) geschiedenis vorm te geven.

Landelijke stimulans
Om die ontwikkeling een extra stimulans te geven en het vertellen in al zijn verschijningsvormen in de schijnwerpers te zetten hebben wij het initiatief genomen tot Nederland Vertelt.

Tijdens de week van 25-31 oktober 2017, de week voorafgaand aan de feestelijke 10e editie van het Storytelling Festival Amsterdam dat op 1 november begint, willen we het vertellen in heel Nederland onder de aandacht brengen. Daarbij is het doel uiteenlopende groepen kennis te laten maken met storytelling en de brede toepassing die dat kan hebben.

De focus ligt op héél Nederland. We willen activiteiten in alle uithoeken van het land, zodat het echt een landelijk evenement wordt met een impact die in pers en media niet onvermeld kan blijven. Het geheel moet een positief effect hebben op de ontwikkeling van en de aandacht voor vertellen van verhalen in Nederland.

Verschillende sectoren
Nederland Vertelt laat straks het vertellen in de volle breedte zien aan een zo groot mogelijk publiek. Dat kunnen mensen zijn die al bekend zijn met storytelling en verbreding of verdieping zoeken. Maar juist ook anderen, die nog weinig tot niets van vertellen afweten maar wel nieuwsgierig zijn naar de mogelijkheden ervan. Het gaat om professionals, die de kracht van verhalen in diverse maatschappelijke sectoren in willen zetten. En het gaat ook om mensen die gewoon willen genieten van een mooi verteld verhaal.

Doel is om uiteindelijk op 5 dagen steeds één project voor een ander deelgebied op te zetten. Deelgebieden waar de projectgroep al aan heeft gedacht zijn bijvoorbeeld storytelling & onderwijs, storytelling & theater, storytelling & buurt-/welzijnswerk, storytelling & zorgsector, storytelling & erfgoed. Mooie projecten in andere deelgebieden zijn echter ook meer dan welkom!

De uitdaging: bedenk een vertelproject
De projectgroep kan onmogelijk zelf al deze projecten opzetten en vormgeven. Daar is specifieke kennis en lokale samenwerking voor nodig. Bovendien: dit project is niet alleen van ons, het is van iedereen die ‘iets’ met verhalen en vertellen heeft. En daarom dagen we jullie uit! Bedenk een goed doortimmerd plan waar je zelf helemaal warm voor loopt en dat je zelf uit wilt voeren. Een plan waarbij je niet alleen vertellers betrekt, maar juist ook mensen uit andere een bepaalde maatschappelijke sector.

Wat zoeken we?
We zijn op zoek naar projecten die toegespitst zijn op één specifiek deelgebied en een specifieke doelgroep. Een goed project kan je presenteren op één dag, waarbij het best mogelijk is dat het project al langer loopt - maar dit is de dag waarop je de uitkomsten deelt. Nu kun je uren over verhalen praten, maar je moet ze vooral ook laten horen. We denken dan ook aan een dag(deel) met een expertmeeting, én een programma met meerdere vertellers. Voor dat laatste kan het Storytelling Festival Amsterdam mee programmeren, zodat er naast lokale vertellers ook een (inter-)nationaal bekende verteller op het podium staat.

Bij de uiteindelijke keuze van de vijf vertelprojecten wordt bovendien rekening gehouden met een goede spreiding over het land, een landelijke uitstraling (dus niet alleen voor je eigen groep of woonplaats interessant) en diversiteit in de onderwerpen. Projecten die kunnen leiden tot een vervolg hebben bij ons een streepje voor.

Wat bieden wij?
De vijf uitgekozen projecten worden door de projectgroep ondersteund met landelijke publiciteit, waar nodig helpen we je met het opstellen van een goede begroting en het aanvragen van subsidies etc. Ook kan je de inhoud van je programma voor feedback aan ons voorleggen. Daarnaast zijn wij momenteel al naarstig op zoek naar landelijke fondsen om elk deelproject met € 1500,- tot € 2500,- te ondersteunen. Helaas kunnen we daar op dit moment nog geen garanties voor bieden, maar we hebben goede hoop dat dit gaat lukken.

Deadline
Heb je een goed idee, zoek dan vooral naar enkele meedenkers. Organiseer een brainstorm en zet vervolgens jouw projectplan op papier in maximaal 2 x A4. Je kunt het toezenden aan info@storytelling-centre.nl t.a.v. Lenneke Beunk. Doe dit uiterlijk op 31 maart 2017. Op 15 april wordt bekend gemaakt welke plannen gerealiseerd zullen worden en op onze organisatorische en zakelijke ondersteuning kunnen rekenen.

De projectgroep Nederland Vertelt bestaat uit:
Arjen Barel Storytelling Centre Amsterdam
Lenneke Beunk Storytelling Centre Amsterdam
Esther Kornalijnslijper Stichting Vertellen
Janneke Tanja Stichting Verhalenfontein
Nancy Wiltink Tuin aan Zee
Melanie Plag Babboes
Gottfrid van Eck Stadsavonturen


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/storytellingcentreamsterdam.nl/httpdocs/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266