fbpx
Author picture

Kennis - Training - Theater

Het Laatste Hoofdstuk

Datum en tijd: 18 t/m 23 maart 2024

Locatie: OBA, Oosterdokskade 143, Amsterdam

Een liefdevol festival over leven en afscheid nemen.

“Het Laatste Hoofdstuk” is een bijzonder en liefdevol festival dat het leven viert en de kunst van afscheid nemen omarmt. Dit unieke festival biedt een zorgvuldig samengesteld programma vol inspirerende activiteiten en reflecties, ontworpen om het gesprek over leven en dood op een warme en inclusieve manier te bevorderen.

Tot de dood…
Een intieme vertelvoorstelling over de liefde voor het leven, fietsen en Patrick

“Daar zit je dan, met zijn tweeën op de bank, anderhalve meter uit elkaar – nog voordat die anderhalve meter een begrip werd. Ik wilde op ‘m springen, zodat hij kon gaan gillen: ‘Help, bel Amnesty, ik word geplet.’ Gevolgd door: ‘Voor je het weet staat ook Greenpeace voor de deur…safe the whale.’ Op dat moment wilde ik aan hem vragen: ‘Wat voel je, wat denk je?’ Maar ik durfde het niet. In plaats daarvan zei ik: ‘Pat, we gaan er doorheen komen. Maak je geen zorgen. Het komt goed.’ Dooddoeners”

Drie jaar geleden nam Arjen Barel afscheid van zijn man. Na twee jaar ziekte kwam het onherroepelijke moment. Arjen vertelt over het leven met een ongeneeslijk zieke partner, het doorleven na de dood en het omgaan met verlies. Eerlijk, puur en kwetsbaar.

Spel Arjen Barel, regie Marjolein Frijling.

Ongeneeslijk, Niet uitbehandeld
Een bijzondere fototentoonstelling met zes ongeneeslijk zieke, maar niet uitbehandelde patiënten

Als je gehoord hebt dat je ongeneeslijk ziek bent, wordt dat vaak ‘uitbehandeld’ genoemd. Maar dat klopt niet. Als je ongeneeslijk ziek bent, is er palliatieve zorg. 

Voor de publiekscampagne ‘Ongeneeslijk. Niet uitbehandeld.’ van het Nationaal Programma Palliatieve Zorg (NPZA) zijn patiënten in de palliatieve fase gefotografeerd. Hun portretten staan op posters die door heel Nederland hingen en nu speciaal voor het festival “Het Laatste Hoofdstuk” in de OBA zijn te bewonderen. De verhalen van deze mensen kun je beluisteren via een QR code. Zo vertelt Renée uit Amsterdam over hoe zij omgaat met haar ziekte uitgezaaide longkanker: ‘het leven houdt echt niet op na de diagnose, ik geef mijn leven op het moment het cijfer 7’, aldus de 54 jarige Amsterdamse.

Doodvermoeiend
Een beeldende voorstelling over zorg verlenen aan ongeneeslijk zieke mensen

Het is niet makkelijk om zorg te verlenen aan mensen die ongeneeslijk ziek zijn. Als je als hulopverlener tegen een patiënt zegt: “weet je, je gaat die rotkanker gewoon een lesje leren” of “vandaag wordt een positieve dag en hebben we het er even niet over…” In hoeverre help je daar iemand mee of probeer je het lastige gesprek voor jezelf en/of patiënt te ontlopen? Regisseur en ervaringsdeskundige Jurriaan Bles creëert op basis van indringende verhalen die hij hoorde van patiënten, naasten en zorgverleners een oprechte en humoristische voorstelling over hoe het soms vreselijk misgaat maar ook hoe het juist goed kan gaan.

Regie: Jurriaan Bles

Wie mis jij?
Een liefdevolle en creatieve workshop voor kinderen over verlies en afscheid nemen

‘Als ik papa mis, ben ik als een bloem in de knop’ (S., 9 jaar)

Ieder rouwt op zijn manier, en dat geldt niet in mindere mate voor kinderen. Hoe verwerken zij het verlies van een dierbare? Workshopleider Machteld van Barchjansen wil kinderen die met afscheid en verlies te maken hebben, een podium geven.

De workshop ‘Wie mis jij?‘ is een uitnodiging aan alle kinderen en jongeren (tot en met 18 jaar), om iets op te schrijven, te maken of te tekenen over wie zij missen. “Wat verlies voor kinderen betekent, is vaak onzichtbaar en soms moeilijk om woorden aan te geven. Het openlijk laten zien wat missen voor kinderen en jongeren betekent in hun eigen taal en vorm, kan uitnodigend zijn om hier meer in te delen.”

Het Laatste Hoofdstuk in de literatuur
Het nemen van afscheid is een veelvoorkomend thema in de Nederlandse literatuur, zowel in romans als in poëzie. Daarom nodigen we twee schrijvers uit om voor te lezen uit eigen werk en daarover in gesprek te gaan.

Wil je meer weten over dit event of een van onze medewerkers er over spreken?

Denk je dat iemand anders dit leuk of interessant zou vinden om te lezen stuur dan deze link naar zijn of haar email. Daarnaast kan je dit artikel natuurlijk delen op Facebook of LinkedIn met de buttons.

Email
Facebook
LinkedIn