Author picture

Kennis - Training - Theater

De kracht van het delen van verhalen

Datum en tijd: donderdag 2 november 2023 13.00 uur tot 17.00 uur

Locatie: Cultuurhuis de Vlugt, Burgemeester de Vlugtlaan 125 Amsterdam

Storytelling in het sociale domein, het maatschappelijk middenveld, de overheid en het onderwijs.

Storytelling. Inmiddels heeft iedereen er over gehoord en vaak wordt geroepen wat je er allemaal mee kan in het onderwijs, in sociaal werk en/of geestelijke verzorging met jongeren en ouderen en in de zorg. Maar ook in het vergroten van de veiligheid in buurten en wijken en de verbetering van de leefomgeving en in organisaties, bijvoorbeeld in het versterken van een team. Maar wat is de echte kracht van het delen van verhalen? En hoe kun je deze kracht het best inzetten?

Storytelling Centre en partners hebben de afgelopen jaren talloze workshops en trainingen gegeven, op verschillende plekken in Nederland en daarbuiten, met zeer diverse doelgroepen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan MBO studenten en hun docenten, jongeren met onveilige thuissituaties, vluchtelingen, mannen in sociaal isolement, jongeren die begeleid wonen, jongeren met sociale angststoornissen, bewoners van buurten, ongedocumenteerdetransvrouwen en leden van bepaalde minderheidsgroepen binnen de samenleving. Maar denkt ook aan LHBTQI+ groepen in het zuiden van de Balkan en Palestijnen en Israëli, die de dialoog gaande willen houden. In samenwerking met nationale en internationale experts, waaronder universiteiten en hogescholen, zijn er bovendien methodes ontwikkeld die ingezet kunnen worden voor persoonlijke ontwikkeling en maatschappelijke verandering in allerlei omgevingen.

Op donderdag 2 november 2023 brengen wij al die kennis samen. We nodigen twee sprekers uit met ruime ervaring in het inzetten van het delen van verhalen met verschillende groepen.Helen Mill, directeur van The Village Storytelling in Glasgow, zal iets vertellen over hun aanpak in Schotland. Nesrien Abu Ghazaleh, onderzoeker verbonden aan de Universiteit van Amsterdam en Hogeschool van Amsterdam, vertelt hoe zij storytelling inzet in sociaal onderzoek. Arjen Barel, oprichter van Storytelling Centre, maakt in de korte introductie duidelijk waarom wij het delen van verhalen zo’n krachtig middel vinden voor persoonlijke groei en maatschappelijke impact/verandering.

Daarnaast bieden we verschillende workshops aan, om zelf te ervaren wat het delen van verhalen voor jouw werk, organisatie of initiatief kan betekenen. We doen dat in vier programmalijnen:

Jeugd en Jongeren: mentale gezondheid en veiligheid
Inclusie en polarisatie: jezelf kunnen zijn binnen organisaties en sociale verbinding
Kwetsbaarheid: mannen in sociaal isolement en andere mensen in kwetsbare posities
Wat is ons verhaal: storytelling in duurzaamheid, klimaatadaptatie en onderwijs en wetenschap

In elke workshopronde is er één workshop in het Engels.

We nodigen je van harte uit hierbij te zijn.

Nog even alles op een rijtje:

De kracht van het delen van verhalen
Datum: donderdag 2 november 2023
Tijd: 13.00 – 17.00 uur
Plaats: Cultuurhuis de Vlugt, Burgemeester de Vlugtlaan 125, Amsterdam
Kosten: € 15, inclusief borrel
Tickets: hier verkrijgbaar

Extra programma: voorstelling over Jongeren met schulden

De kracht van het delen van verhalen vindt tegelijkertijd plaats met het Amsterdam Storytelling Festival, in Podium Mozaïek, niet al te ver van de Vlugt. Daar gaat op 2 november om 19.00 u Lucky Day in première, de nieuwe voorstelling van Storytelling Centre. Regisseur Marjolein Frijling maakt op basis van de verhalen die ze hoorde van jongeren met schulden een spannende voorstelling, die grotendeels ook gespeeld wordt door ervaringsdeskundigen. Een bezoek aan het symposium is eenvoudig te combineren met het zien van deze voorstelling, Tussendoor kun je een maaltijd eten in het restaurant van Podium Mozaïek (reserveren gewenst).

Kijk voor meer informatie over Lucky Day op www.storytellingtheaterlab.nl

Programma Symposium

13.00 inloop
13.15 welkom en introductie Arjen Barel
13.35 introductie Helen Mill
13.55 Introductie Nesrien Abu Ghazaleh
14.15 Kort pauze
14.30 Workshopronde 1
15.30 Korte pauze
15.45 Workshopronde 2
16.45 gezamenlijke afsluiting
17.00 borrel

Wil je meer weten over dit event of een van onze medewerkers er over spreken?

Denk je dat iemand anders dit leuk of interessant zou vinden om te lezen stuur dan deze link naar zijn of haar email. Daarnaast kan je dit artikel natuurlijk delen op Facebook of LinkedIn met de buttons.

Email
Facebook
LinkedIn