Stop talentontwikkeling die enkel focust op IQ!

Storytelling Centre zet zich via storytelling-trainingen actief in om de werkkans van jongeren op de arbeidsmarkt te vergroten. Maar daarbij gaan wij er niet vanuit dat iedereen hetzelfde leert. Wij geloven namelijk in meervoudige intelligentie. Wat dat is en waarom we dat doen? Dat lees je hier.

Dit zijn de 8 intelligenties

De Amerikaanse hoogleraar Howard Gardner onderscheidt acht intelligenties (ook wel talenten). Hoewel iedereen over alle talenten beschikt, zijn er vaak maar een paar sterk ontwikkeld. De sterk ontwikkelde intelligenties bepalen de manier waarop iemand leert; ze bepalen de voorkeur voor bepaalde activiteiten.

De een leert bijvoorbeeld door te doen, de ander moet het zien en weer een ander moet de informatie eerst ordenen voordat hij/zij deze kan begrijpen. Scoort iemand laag op een IQ-test, dan betekent dit dus niet dat hij of zij een lage intelligentie heeft; het betekent dat hij of zij minder goed is op verbaal, logisch en/of ruimtelijk inzicht.

Deze manier van interpreteren geeft een breder perspectief op intelligentie. Een mens kan dus niet op een enkele manier, maar op verschillende manieren intelligent zijn. De ene kan bijvoorbeeld ‘woordslim’ zijn, terwijl de andere ‘rekenslim’ of juist ‘mensslim’ is.

Voorkom dat je blind wordt voor talent

Wij helpen jongeren hun talent te (her)vinden en houden daarbij rekening met verschillende materialen en werkvormen, passend bij de acht intelligenties. Door op deze manier onderscheid te maken in intelligentie, daag je jongeren (en in ons geval werkloze jongeren) niet alleen op intellectueel niveau uit, maar ook op het aanwezige of juist nog te ontwikkelen talent. Het tijdig (h)erkennen van talenten bepaalt namelijk voor een groot deel in welke mate deze talenten later tot hun recht zullen komen.

Door zoveel mogelijk kwaliteiten van de deelnemers aan te spreken, voorkomen we tevens dat we ‘’blind’’ worden voor bepaalde talenten en intelligenties, zoals dat kan gebeuren als je teveel vasthoudt aan de resultaten van bijvoorbeeld een IQ-test.

Uiteindelijk is en blijft ons doel om de kwaliteiten te ontwikkelen bij jongeren die zij missen om een baan te krijgen die voldoet aan hun verwachtingen, passie en – het belangrijkste – hun talenten.

Benieuwd hoe wij jongeren aan een baan helpen? Kijk bij onze showcases of neem contact op.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *