Jaarlijks produceren wij een aantal theatervoorstellingen en in het najaar
The Amsterdam Storytelling Festival.
Theater
De wereld zit vol met verhalen, mensen kunnen niet zonder. Vroeger zaten mensen al met elkaar rond het vuur om verhalen te delen en we zijn er nooit mee gestopt. In het theater is storytelling een interactieve vorm van podiumkunst. Een verteller, al dan niet begeleid door een muzikant, prikkelt de verbeelding van de luisteraar, eerder dan zichtbare beelden te tonen of te dramatiseren.
Er komen ook steeds meer andere vormen van storytelling, waarin de kracht van verhalen behouden blijft, maar de vorm spannender is. Dit gaat nadrukkelijk om het theatraliseren van het werk, waarbij authenticiteit voorop blijft staan. De performer is vaak zelf de auteur. Dat betekent niet dat voor andere verhalen geen plek is in storytelling-theater. Bestaande verhalen (volksverhalen, legendes, mythen, sprookjes) zijn vaak erg geschikt om actuele thema’s in een (metaforische) context te plaatsen.
Geniet van onze voorstellingen in het theater en laat je meeslepen door de prachtige en vaak maatschappelijk relevante verhalen, zoals bijvoorbeeld die van Hala Salem in Saffron.
“Wat als jouw land bezet land is en jouw lichaam steeds ter discussie wordt gesteld? Als Palestijnse en als danseres die te mannelijk is om vrouwelijk te zijn en te vrouwelijk is om mannelijk te zijn? Waar vind je dan een thuis? Choreograaf en danser Hala Salem, geboren en getogen in Deir Hanna, vond dat in haar lichaam en neemt je mee in haar verhalende en fysieke dans. Saffron is een coming of age verhaal over het vormen van je identiteit. Hoe leer je van jezelf houden? Op de baanbrekende mix van Arabische folk en elektronica van Lynn Adib hervindt Salem haar lichaam als een thuis. Een heilige plek die zweeft tussen mannelijkheid en vrouwelijkheid, tussen hechting en onthechting, tussen haarzelf vinden en verliezen.”
Kijk voor speeldata op de theatersite van Storytelling Centre. Deze zomer staat bijvoorbeeld Lucky Day op De Parade!
In 2022 was de 15e editie van het The Amsterdam Storytelling Festival en bestond Storytelling Centre 10 jaar. Tijd voor een terugblik in het magazine Onze Reis, dat op de openingsavond werd uitgedeeld aan wethouder Touria Meliani, die ons festival een ‘verademing’ vond.
Storytelling \ Theaterlab
Het Storytelling\Theater Lab is een productielab van Storytelling Centre waarin theatervoorstellingen gemaakt door (semi) professionele theatermakers met een cultureel diverse achtergrond.
Jaarlijks produceren we drie tot vier projecten, één a twee ‘avondvullende’ voorstellingen en een project met verschillende korte voorstellingen (Portretten). Bovendien maken we elk jaar één (kleine) internationale coproductie, omdat we het belangrijk vinden om de kennis die we hier ontwikkelen te delen met andere theatermakers en vertellers in de wereld.
Daarnaast begonnen we in september 2019 met de ID CLUB om ook jonge maar gevorderde amateurs de kans te bieden met hun verhalen aan de slag te gaan.
De artistieke leiding van Storytelling\Theater Lab is in handen van Arjen Barel.
Pegasus project
In 2021 startte het lab het Pegasus project waarin we teruggaan naar de basis van de vertelkunst: de Griekse mythes en sagen. Geïnspireerd door de boeken Mythos en Helden van de Britse auteur Stephen Fry – waarin hij de oude Griekse verhalen op een hedendaagse en toegankelijke manier vertelt – willen we deze mythes en sagen gebruiken in voorstellingen (één per jaar) voor een breed publiek. Belangrijk uitgangspunt hierbij is dat die voorstellingen ook iets moeten zeggen over de hedendaagse samenleving. Gelet op hun universele waarden en waarheden, lenen deze mythen zich daar goed voor. Want niets menselijks was de Griekse goden en helden vreemd en mede daarom spreken hun belevenissen ons nog steeds aan.
The Amsterdam Storytelling Festival
The Amsterdam Storytelling Festival werd in 2008 opgericht door Arjen Barel en Marlies ter Haar, toen nog onder de naam Internationaal Storytelling Festival Amsterdam. De schepen in de haven van een verlaten scheepswerf in het noorden van Amsterdam waren de locatie voor de eerste edities, totdat het festival in 2018 definitief in Podium Mozaïek in Amsterdam West neerstreek. In dat jaar werd de artistiek leiding overgenomen door Sahand Sahebdivani en Raphael Rodan
Het festival ontwikkelde zich in de loop der jaren tot een van de meest geprezen storytelling evenementen in Europa, waar je nationale en internationale topvertellers aan het werk kunt zien, zoals Ben Haggerty, Jan Blake, Shonaleigh Cumbers, Erik Borrias en Peter Chand. En waarin we ruimte geven aan nieuw talent.
Als producent van het festival en storytelling-theatervoorstellingen dragen wij bij aan de ontwikkeling van storytelling in Nederland en de aandacht ervoor.