Wij zijn Storytelling Centre
kennis - training - theater
Door samen verhalen te maken en te delen zorgen wij voor persoonlijke groei, sociale impact en taalontwikkeling. Onze methodes worden wereldwijd gebruikt door professionals in zorg en onderwijs, op straat en op kantoor.
Stap ook in de wereld van storytelling.
Wij verzorgen trainingen op het gebied van storytelling
en zijn een kennisbank en theaterproducent
We zijn gespecialiseerd in toegepaste storytelling, onder meer met trainingen voor persoonlijke groei, sociale impact en taalontwikkeling. In het ontwikkelen van deze trainingen hebben we enorm veel kennis opgedaan. Deze kennis hebben wij gebundeld in een aantal methodes en verschillende boeken. En wij produceren storytelling in het theater. Wij zijn overtuigd dat we daarmee wereldwijd werken aan een betere samenleving. Want storytelling of, zoals we het ook steeds vaker noemen, ‘storysharing’ draagt bij aan meer begrip voor een ander, meer kennis over jezelf en je eigen drijfveren en ook voor meer plezier en positieve resultaten bij het leren van een taal.
Wij vinden dat in een evenwichtige, cultureel diverse samenleving ruimte moet zijn voor ieders verhaal: juist in tijden van interculturele spanningen. Wij bieden een podium voor al die verhalen, in het theater en daarbuiten. We brengen mensen met verhalen dichter bij elkaar, dat is onze drijfveer.
Wij geloven in de kracht van verhalen delen.
Storytelling trainingen
Voor bedrijven, instellingen en NGO's,
voor wereldverbeteraars
en voor jou!
Wat leer je in onze trainingen
- Een workshop volgen verbetert je communicatie skills en team player skills.
- Je leert echt luisteren en zonder angst over jezelf te vertellen.
- Je vergroot je zelfvertrouwen.
Voor wie zijn onze trainingen
- Voor iedereen van 0 to 99 jaar
- Bedrijven
- Gemeenten
- Maatschappelijke organisaties
- Wijkbestuurders
- Scholen
- Straatcoaches
- Jongeren - Ouderen
- Werkzoekenden
- Taaltrainers
Bekijk onze recente trainingen en workshops
Een heel goed voorbeeld van hoe een Storytelling Training direct verschil kan maken in de wijk...
Voor de inburgering van nieuwe vluchtelingen in Europa is het leren van de nieuwe taal essentieel....
Op verzoek van de OBA in Molenwijk in Amsterdam ontwikkelden we een training om jongeren en...
Je leert het beste als in een omgeving waar je je veilig voelt. Hoe kunnen we...
Voor het EU project Common Ground Common Future (Erasmus+ Strategic Partnership) gingen we op zoek naar...
Het wij versus zij denken versterkt je identiteit maar veroorzaakt ook spanningen tussen oa. groepen jongeren....
Hoe krijg je studenten echt mee in je verhaal? Hoe zorg je dat ze luisteren naar...
Rond het thema trots en eigenwaarde deden we een storytelling training met een groep mannen die...
Storytelling wordt steeds meer gebruikt als een tool om communicatieve, sociale en interculturele processen in gang...
Door het ontwikkelen van soft skills geven we jongeren met een lage opleiding meer kans op...
Kennis
Storytelling Centre is naast producent en trainingscentrum ook een kennisbank. Sinds onze oprichting in januari 2012 kreeg toegepaste storytelling, wat begon met wijkprojecten in Amsterdam Osdorp, een steeds grotere rol in ons werk. In 2015 kreeg dit een extra impuls door de deelname aan Europese Innovatie Projecten (Erasmus+). We kregen de mogelijkheid om methodes en technieken verder te ontwikkelen en uit te diepen. Onze basis is de unieke Share to Connect-methode. Hieruit zijn specifieke methodes ontwikkeld: voor het ontwikkelen van soft skills, bemiddelen van conflicten, of het leren van een tweede taal.
Boeken
Storytelling en Polarisatie
Polarisatie brengt de maatschappij zoals we die de afgelopen decennia zo zorgvuldig met elkaar vormgaven in gevaar.
In deze publicatie lichten Hester Tammes en Arjen Barel toe waarom het delen van verhalen kan helpen om polarisatie tegen te gaan. Hoe kan je ervoor kan zorgen dat groepen die zich ver van elkaar verwijderd voelen met elkaar in gesprek gaan en naar elkaars verhalen luisteren?
Ze maken hiervoor gebruik van theorie over polarisatie en storytelling. En met voorbeelden uit de praktijk werpen ze een nieuw licht op de kracht van het delen van verhalen in het streven naar een vreedzame samenleving.
‘Een jaar voordat de pandemie ons toekomstperspectief op losse schroeven zette, veranderde mijn leven al ingrijpend. Ergens in maart van dat jaar zaten mijn man en ik in de wachtruimte van de polikliniek van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam. Het was een dag van onderzoeken geweest, nadat bij mijn partner een tumor was gevonden. Het spreekuur liep uit en we zaten daar al bijna een uur langer dan gepland. We maakten ons zorgen. We werden naar binnen geroepen en onze vrees werd bevestigd: uitzaaiingen.’
Dit is een passage uit het nieuwe boek Sterker staan met je Eigen Verhaal van Arjen Barel. Sinds dinsdag 15 juni 2021 verkrijgbaar.
In maart 2021 overleed Patrick. Maar als eerste en superkritische lezer heeft hij alles nog gelezen. Dit boek is wat dat betreft ook een indirect eerbetoon aan hem en een verslag van een moeilijke maar ook waardevolle periode!
Storytelling en de Wereld is het tweede boek van Arjen Barel, directeur van Storytelling Centre. Over dit boek zei hij:
“Afgelopen zes jaar heb ik een interessante reis gemaakt langs verschillende plekken met veel verschillende mensen. Ik heb geleerd hoe het delen van verhalen gedragsverandering kan creëren en daardoor sociale impact. Aan de ene kant wilde ik dit met meer mensen delen, dit boek is deels dus ook een verslag van die reis. Maar het is ook een handboek. Om andere mensen te faciliteren om die reis ook te maken.
Wij, van Storytelling Centre, hebben veel ontwikkeld in die zes jaar. In het laatste hoofdstuk staat onze Share to Connect-methode. Die helpt om bezig te gaan met storytelling en het delen van verhalen. Om daarmee mensen en communities te helpen, versterken en uiteindelijk zo een bijdrage te leveren aan – en dat klinkt heel corny – een betere wereld.”
Sinds kort is er ook het boek The World is Storytelling, geschreven door Arjen Barel, Stu Packer en Ronni Gurwicz. Een fascinerende reis door de theorie en praktijk van verhalen vertellen in onze moderne wereld.
Theater
We houden van live storytelling in het theater. Hierom produceren wij met Storytelling\Theaterlab diverse voorstellingen en zijn we producent van het bekende The Amsterdam Storytelling Festival.
Theatrale storytelling is anders dan toegepaste storytelling, maar de twee overlappen wel in werkwijze. Veel oefeningen die we gebruiken in trainingen komen direct uit het theater, met name de teambuildings-oefeningen en de oefeningen die gericht zijn op het stimuleren van creativiteit. Technieken uit het theater zijn erg geschikt om mensen te verbinden en groepsdynamiek te beïnvloeden. Het maken en delen van een verhaal is een dramaturgisch proces, waarin een begrijpelijke opbouw een belangrijke rol spelen. Daarnaast zijn theatrale technieken zoals duidelijk spreken, het aanbrengen van ritme en muzikaliteit, dat bijdraagt aan de connectie tussen verteller en luisteraar.
Met het Theaterlab en The Amsterdam Storytelling Festival produceren wij diverse interessante voorstellingen, altijd met (persoonlijke) verhalen als uitgangspunt en zo divers als theater kan zijn. Wij bieden een podium aan mensen die je niet zo snel tegenkomt in de mainstream theaterwereld. Hierdoor zijn onze voorstellingen altijd maatschappelijk relevant. Kom een keer kijken!
Lees meer over
Contact
Ontdek wat wij met onze kennis en methodes voor jou, jouw bedrijf of organisatie kunnen betekenen.
- info@storytelling-centre.nl
- Meer en Vaart 290, 1068 LE, Amsterdam
Nieuwsbrief
Meld je aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van onze laatste storytelling-projecten in de maatschappij, nieuwe trainingen en relevant onderzoek.