fbpx

Stemmen rond de Sloterplas

Terwijl er een stevige wind over de Sloterplas woei, liep zaterdag 16 december een groep van ongeveer vijftig mensen een rondje rond het iconische middelpunt van Amsterdam Nieuw-West. Ondertussen luisterden ze via koptelefoons naar verhalen van mensen die er wonen, of die veel tijd rond de Sloterplas doorbrengen. Mijmerend, hardlopend of vuil prikkend.

Negen vertellers kwamen in november voor de eerste keer bij elkaar in het Van Eesteren Museum om daar met elkaar herinneringen op te halen. Deze werden in samenwerking met Dasha van Amsterdam, Jurriaan Bles en Arjen Barel van Storytelling Centre tot aantrekkelijke verhalen gemaakt, die vervolgens werden ingestudeerd of opgenomen. Dit resulteerde in een grote variëteit en diversiteit aan vertellingen, gedichten en een lied. Zoals het verhaal van Saskia, over het rondhangen en jongens kijken aan de Oostoever, inmiddels ruim vijftig jaar geleden, eindigend met een dans; eerst een quick step met haar echtgenoot Kees en daarna een jive met het hele publiek. Of de verhalen van Patricia en Lilian die beiden op hun eigen manier troost en kracht vinden bij de Sloterplas. Net zoals Latifa, die nog niet zo lang in Nieuw-West woont, maar geen moment spijt heeft dat ze hierheen verhuisd is. Jan is zeer regelmatig aan de oevers te vinden met zijn prikstok en vertelde op de tonen van Dansen op de Vulkaan van De Dijk waarom hij het initiatief nam om de Vuilnisoproer te starten. Natuurlijk mocht Bas Kok, schrijver van Een dag in Nieuw West, niet ontbreken. Hij vertelde onder meer over het ontstaan van de plas.

Spectaculair was het laatste gedicht, van Jetske. Terwijl de tekst door de koptelefoons klonk, danste ze vanaf het strandje langzaam het water in, tot ze bijna kopje onder ging. Een groot deel van het publiek kreeg het plaatsvervangend koud en was blij dat het zich na afloop in het Van Eesteren Museum kon verwarmen aan een welverdiend glas glühwein. ‘Stemmen rond de Sloterplas’ was een mooi en verbindend evenement dat volgend jaar ongetwijfeld weer terugkeert.

Benieuwd hoe wij conflicten oplossen met storytelling? 
Neem contact op.

Facebook
Twitter
LinkedIn