fbpx

kennis

Storytelling Centre is een unieke kennisbank van toegepaste storytelling; nationaal en internationaal. Met duidelijke methodes leren we mensen verhalen vertellen én luisteren.

Kennis

Sinds onze oprichting in 2012 hebben wij een enorme hoeveelheid aan kennis opgedaan over toegepaste storytelling. Deze kennis hebben we verwerkt in verschillende methodes en boeken. Door deel te nemen aan Europese innovatie-projecten hebben we op basis van onze Share to connect-methode ook diverse specifieke methodes ontwikkeld. 

Share to Connect

Onze bekendste methode is de Share to Connect-methode. Deze bevat onder meer 27 oefeningen, laat zien hoe je angst om verhalen te vertellen voorkomt, toont het belang van een veilige omgeving bij het delen van verhalen, hoe je storytelling inzet bij conflicten, en de kracht van het delen van persoonlijke verhalen. 

Deze storytelling-methode is voor iedereen en wordt nu al gebruikt door gemeentes, sociale organisaties en wijkbestuurders.

Share to Connect methode

De Share to Connect-methode is gratis te downloaden via deze website.

Drie pijlers van Toegepaste Storytelling

Op basis van Share to Connect ontwikkelden we diverse specifieke methoden. Deze worden ingezet voor het stimuleren van persoonlijke groei, het creëren van sociale impact, bijvoorbeeld door het tegengaan van bij polarisatie, en voor taalontwikkeling.

Persoonlijke groei

Storytelling draagt bij aan een groei van: zelfvertrouwen, zelfrespect en zelfreflectie. Hierin is het aspect van gehoord worden heel belangrijk. En je wordt eerder gehoord als je een goed verhaal kunt vertellen. Daarom bieden we regelmatig aan verschillende groepen trainingen aan om te leren hoe je een goed verhaal vertelt. Bovendien helpt het maken van een verhaal je om gedachten te structuren en beter te ontdekken wat je nu eigenlijk echt belangrijk vindt. 

Veel projecten richten zich op vrouwen, maar in onze samenleving zijn ook mannen die in een kwetsbare positie zitten. Ze zijn hier vaak in hun jonge jaren komen wonen om te werken, zijn dat werk op de een of andere manier kwijtgeraakt en zijn hierdoor in een neerwaartse spiraal terechtgekomen. Ze hebben een verlies aan eigenwaarde, het gevoel dat ze niet serieus worden genomen en voelen schaamte. Ze worden een dossier. We hebben binnen Gouden Mannen een project gestart om deze mannen hun eigen verhaal te laten ontdekken en ze te laten zien dat ze niet alleen dit dossier zijn, maar dat hun persoonlijkheid uit zoveel meer bestaat. Eerder deden we ook iets soortgelijks in het 7-daagse storytelling programma Casablanca Stories.

Lees het hele verhaal van dit project

Sociale impact

‘De vijand is degene wiens verhaal je niet kent.’ Dat is het uitgangspunt voor onze trainingen gericht op sociale impact. Samen met de deelnemers zoeken we naar de gemene deler (common ground) en vragen we om daar verhalen over te maken. Dat doen we in cultureel diverse wijken in Nederland, maar ook in Palestina/Israël.  We maken trainingen op maat, afhankelijk van de doelgroep en het doel. Dit kan uiteenlopen van buurtruzies tot conflictgebieden of problemen rondom diversiteit en sociale onveiligheid.

Op verzoek van de OBA in Molenwijk hebben we een training ontwikkeld om jongeren en volwassenen in die Amsterdamse wijk te verbinden door middel van verhalen. Veel volwassen (45+) ervoeren de aanwezigheid van bepaalde groepen jongeren als overlast. Hierdoor nam onder meer het gevoel van sociale veiligheid af.

Lees het hele verhaal van dit project

Taalontwikkeling

Wij leren taaltrainers storytelling-technieken en andere niet-formele leermethoden te gebruiken in hun lessen Nederlands als tweede taal. De trainingen zijn geschikt voor professionals en vrijwilligers die werken met mensen met lage taalwervingsvaardigheden. We maken taalverwerving leuk. Zo krijgen deelnemers het zelfvertrouwen om deel te nemen aan de maatschappij. Hierdoor dragen we bij aan identiteitsversterking.

Veel Europese landen kenden de afgelopen jaren een toestroom aan vluchtelingen. Voor hun inburgering is het leren van de nieuwe taal daarbij essentieel. Maar wat als dit een te grote uitdaging is? Tijdens onze taallessen voor mensen met low language learning skills zagen wij behoefte aan een alternatieve methode.

Hoewel België, Duitsland, Frankrijk en Nederland over goede formele methodes beschikken om de tweede taal te leren, is er een groep nieuwkomers voor wie dit te hoog gegrepen is. Bijvoorbeeld door laaggeletterdheid. Doel van dit 2-jarige Europese samenwerkingsproject is daarom een alternatieve methode te ontwikkelen om ze toch de kans te bieden een nieuwe taal te leren, zodat ze actief kunnen deelnemen aan de maatschappij.

Lees het hele verhaal van dit project

Kennis in boeken

Sterker Staan met je Eigen Verhaal

Hoe geven we betekenis aan het leven? Zeker op momenten van crisis, zoals een burn-out, het einde van een relatie of het verlies van een baan, is deze vraag cruciaal. Met de storytelling-methode van Arjen Barel in het boek Sterker Staan met je Eigen Verhaal krijg je in 5 stappen inzicht in elke gebeurtenis of situatie in je leven.

Barel helpt hiermee al jarenlang leden van minderheden en mensen met een migratieachtergrond. Zijn methode is daardoor doorleefd en oprecht, er staat écht iets op het spel. Een no-nonsense en eerlijk verhaal over persoonlijke groei.

Storytelling en de wereld

Arjen Barel, oprichter van Storytelling Centre, schreef het boek Storytelling en de Wereld om de vele mogelijkheden van Storytelling nog eens te benadrukken.

Storytelling is populair, maar het gesprek erover blijft vaak beperkt tot de manieren waarop verhalen gebruikt worden in een marketingboodschap. Storytelling biedt zoveel meer mogelijkheden. Het delen van verhalen verbindt mensen, zorgt voor persoonlijke groei en kan zelfs tot sociale versterking en verandering leiden.

Dit boek belicht die kanten en mogelijkheden van storytelling. De Share to Connect-methode staat als laatste hoofdstuk in het boek, zodat iedereen er mee aan de slag kan.

Lees hier het interview met Arjen Barel over zijn boek. Of koop direct het boek.

Storytelling en de Wereld wordt verkocht door De Theaterboekhandel.

Samen met Stu Packer en Ronni  Gurwicz heeft Arjen nu ook de Engelse versie van dit boek geschreven: The world is storytelling. 

The World is Storytelling

The World is Storytelling biedt een frisse kijk op de eeuwenoude kunst van het verhalen vertellen. Medeauteurs Arjen Barel, Stu Packer en Ronni Gurwicz, coaches en collega’s van het Storytelling Centre Amsterdam, nemen je in dit boek mee op een fascinerende reis door de theorie en praktijk van verhalen vertellen in onze moderne wereld. Of je nu geïnteresseerd bent in het creëren van banen, het leren van talen, het oplossen van conflicten of gewoon geniet van volksverhalen, dit boek is een pittige, boeiende en inzichtelijke verkenning van de kracht van verhalen vertellen. Op basis van persoonlijke ervaringen en jarenlange casestudies van workshops is het de ideale metgezel voor iedereen die geïnteresseerd is in de kunst van het vertellen van verhalen en de invloed ervan op de wereld.

“Dit boek staat vol praktisch advies voor het gebruik van de grootste bron van de mensheid, verhalen, om zowel individuen als gemeenschappen te ontwikkelen.”

Robin Yassin-Kassab, auteur van ‘Weg van Damascus’

Je kunt The World is Storytelling bestellen via deze site

Auteur Arjen Barel

Arjen Barel is naast oprichter van het Storytelling Centre, storytelling coach, dramaturg, regisseur en producent van theatervoorstellingen waarin toegepaste storytelling een grote rol speelt. Hij besteedt een groot deel van zijn professionele leven aan het luisteren naar verhalen en het trainen van mensen in de kunst van het verhalen vertellen. Hij is docent aan de Hogeschool van Amsterdam en geeft gastcolleges in binnen- en buitenland. Ook geeft hij trainingen voor professionals in het gebruik van storytelling in jeugd- en buurtwerk op verschillende plaatsen in de wereld. De afgelopen jaren trainde hij groepen in Marokko, Palestina, Litouwen, Slovenië, Groot-Brittannië, Israel, Duitsland, Griekenland, Spanje, Albanië, Kosovo, Noord Macedonië en Hongarije.

Arjen studeerde Theaterwetenschap en Culturele Studies aan de Universiteit van Amsterdam en schreef de boeken Theater & Marketing, Spanning & Sensatie (samenstelling en redactie samen met Esther Lagendijk) en Storytelling en de wereld.

Hij schrijft regelmatig een interessant stuk over storytelling en de maatschappij. Houd hiervoor onze blogpagina in de gaten.

Europese projecten

Wij zijn diverse samenwerkingsprojecten met verschillende landen uit Europa aangegaan, vaak met de steun van het Erasmus+ programma. Want samen staan we sterk. We maken gebruik van de uiteenlopende expertises die elk land te bieden heeft en zorgen hiermee voor positieve sociale impact door heel Europa. De methodes die we bij elk project ontwikkelen dragen bij aan onze kennisbank.

ALTERNATIVE WAYS I & II

In het Alternative Ways I project ontwikkelden we samen met professionals uit Frankrijk, Duitsland en België een niet-formele en interactieve taaltraining voor mensen met lage taalverwervingsvaardigheden.

Als vervolg hierop werken we sinds december 2022 met organisaties in België, Noorwegen, Duitsland en Nederland aan de ontwikkeling van een niet-formele methode om mensen die op afstand van een samenleving staan, zoals migranten en vluchtelingen, te helpen in te burgeren.

Kijk hier voor de Alternative Ways-methode en meer informatie over de interactieve taaltraining. Zodra we verder zijn met de ontwikkeling van de inburgeringsmethode zal deze ook op de website te vinden en down te loaden zijn.

Beide projecten zijn en worden mede ondersteund door het Erasmus+ Programma van de Europese Unie.

ONLIFE

EEN PROJECT VOOR TRAINERS, LEERKRACHTEN EN STORYTELLERS DIE (OOK) ONLINE WERKEN

Hoe vind jij het werken met groepen in een ONLINE context? Moeilijk? Inspirerend?  Wil je je vaardigheden verbeteren?

Noodgedwongen zijn we ons sinds het voorjaar van 2020 aan het verdiepen in de mogelijkheden om lessen, trainingen en voorstellingen digitaal voort te zetten.

In het ONlife project (Erasmus+) brengen we eerst in kaart wat trainers en performers hebben bedacht om de barrières die COVID-19 opwerpt digitaal te overwinnen. Vervolgens testen we een aantal van deze digitale oplossingen op hun effectiviteit, als het gaat om de presentatie van podiumkunsten en het gebruik van creatieve middelen in informeel onderwijs.

Ons doel? Opvoeders, trainers, leerkrachten en verhalenvertellers een mooi ogende, laagdrempelige en informatieve toolkit aan te bieden die zal helpen de creativiteit in “virtuele realiteiten” te bevorderen.

HET DIGIMI-PROJECT

We zijn de hoofdpartner in een groot Europees project om de integratie van vluchtelingen te verbeteren met gebruik van digital storytelling.

Dit project is gestart in december 2020 en duurt twee jaar. Met partners uit Griekenland, Cyprus, Italië, Spanje, Portugal, Oostenrijk en Litouwen werken we aan strategieën om nieuwkomers zich sneller ‘thuis’ te laten voelen op hun nieuwe verblijfplaats.

Dit project past in de missie van Storytelling Centre waarin we stellen dat er voor elk verhaal een plek moet zijn in een evenwichtige en gelijkwaardige samenleving.

DIGIMI wordt mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Asylum, Migration and Integration Fund (AMIF) van de Europese Unie. 

Common Ground, Common Future

In dit Erasmus+ innovatieproject gaan we op zoek naar narratieven die verbinden. In lijn hiermee ontwikkelen we strategieën waarmee mensen schadelijke verhalen (fake news, hate speech) beter kunnen herkennen en bestrijden.

Dit project is in samenwerking met partners uit Kosovo, Noorwegen, Roemenië en Cyprus. Lees hier meer over het project.

Digging for Gold

Iedereen draagt goud in zich, maar soms moet je wat verder graven om het te vinden. We hebben daar ervaring mee door het werken met de Gouden Mannen. Nu gaan we met partners uit het Verenigd Koninkrijk, Hongarije en Griekenland op zoek naar verdere verdieping om zo storytelling nog beter in te kunnen zetten in het werken met kwetsbare groepen.

De Vrije Universiteit onderzoekt het proces en zorgt voor het academisch fundament. Storytelling Centre werkt voor dit project samen met DW-RS producties.

Stop! Storytelling against Polarization

Hoe kun je het delen van verhalen inzetten als interventie om polarisatie te verminderen? We brachten dit al een aantal keer in praktijk en starten nu een Europees project om hiervoor overdraagbare tools te ontwikkelen.

Het is de bedoeling dat het Stop! Project onder meer een bordspel zal opleveren, maar ook een handboek met methodes voor buurtwerkers en jeugdwerkers die groepen bij elkaar willen brengen.

Lees hier meer en bekijk hier de website van het project.

COBU -werken met zelfbeheerde vrijwilligersgroepen

COBU is de afkorting van ‘COmmunity BUilding through self-managed volunteer groups’. In het Nederlands; het opbouwen van gemeenschappen door zelfbeheerde vrijwilligersgroepen. Het is een Europees project waarin het Storytelling Centre samenwerkte met partners in Spanje, Frankrijk en Hongarije. In dit project trainden we mensen in het zelf initiatieven ontplooien met en voor de gemeenschap waar zij deel van uitmaken. Zo’n initiatief kan van alles zijn: met elkaar breien, koken, een fietsreparatiewerkplaats opzetten, bridgen, of elkaar wekelijks een verhaal vertellen. Dit zijn maar een paar voorbeelden.

Lees hier meer

 

Rebelah

Het versterken van inclusieve leeromgevingen met meervoudige inzet van cultureel erfgoed; dat is het doel van het Rebelah-project. Samen met partners uit Spanje, Frankrijk en Hongarije en met Rijksuniversiteit Groningen, Centrum voor Religie en Erfgoed, onderzoeken we hoe we tot leeromgevingen kunnen komen waarin iedereen zich vrij voelt met betrekking tot culturele achtergrond en geloof.

Het delen van verhalen is een essentiële activiteit om daar te komen, maar we betrekken ook andere methodes, zoals theater en toegepaste psychologie. Lees hier meer over het project. 

Picture your story

Het Picture your Story project van Erasmus+ ontwikkelde een toolkit die jongeren met verschillende culturele achtergronden in (potentiële) conflictgebieden met elkaar in contact brengen. Dit zorgt ervoor dat ze aan sterkte, veerkrachtige, respectvolle en vreedzame communities kunnen bouwen. De PicS Toolkit is ontwikkeld en getest door verschillende Europese organisaties, die allemaal hun eigen expertise inbrengen. Kijk hier voor de PICS toolkit en meer informatie.

Contact

Wij vertellen je graag wat wij met onze kennis en methodes voor jou, jouw bedrijf of organisatie kunnen betekenen.

Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Arjen Barel

STORYTELLING COACH & DIRECTEUR VAN HET STORYTELLING CENTRE & STORYTELLING\THEATER LAB