fbpx

Mannen uit een sociaal isolement met storytelling

Veel projecten richten zich op vrouwen, maar in onze samenleving zijn ook mannen die in een kwetsbare positie zitten. Ze zijn hier vaak in hun jonge jaren komen wonen om te werken, zijn dat werk op de een of andere manier kwijtgeraakt en zijn hierdoor in een neerwaartse spiraal terechtgekomen. Ze hebben een verlies aan eigenwaarde, het gevoel dat ze niet serieus worden genomen en voelen schaamte. Ze worden een dossier. We hebben binnen Gouden Mannen een project gestart om deze mannen hun eigen verhaal te laten ontdekken en ze te laten zien dat ze niet alleen dit dossier zijn, maar dat hun persoonlijkheid uit zoveel meer bestaat. Eerder deden we ook iets soortgelijks in het 7-daagse storytelling programma Casablanca Stories

Het gebruik van single story

We werken met de mannen aan hun eigen verhaal, dat juist niet in hun dossier staat. We zorgen dat er andere verhalen worden gedeeld, rond het thema trots. De mannen komen even los van hun dossier en voelen zich bevrijd.

De single story is nauw verbonden met – en kan eenvoudig leiden tot – slachtofferschap. Want op het moment dat je jezelf reduceert tot één identiteit of een dossier en je daarnaar gaat gedragen, verlies je snel contact met anderen. Verbind je je vervolgens met anderen die zichzelf net zo goed beperken, dan ontstaat er al snel een ingroep die zich alleen maar afzet tegen de uitgroep: de anderen. Zeker als die ingroep tot een minderheidsgroep behoort kan er een gevoel van miskenning ontstaan. Dan ligt slachtofferschap op de loer. Maar, uit slachtofferschap komt zelden iets goeds voort, uit kracht wel. We maken de mannen ook bewust van het gevaar van de single story en laten zien hoe eenvoudig het vaak is om door middel van verhalen ook andere lagen van hun identiteit aan te spreken, weg van het slachtofferschap. Hiermee dragen we bij aan het versterken van mensen en daarmee aan persoonlijke groei.

Beoogd resultaat

Partners

  • Gouden mannen – Daadkr8
  • Fondation La Sqala (gevangenisproject)

Storytelling Centre Amsterdam

Het Storytelling Centre Amsterdam organiseert storytelling workshops en trainingen voor bedrijven, instellingen, NGO’s en voor jou. 

  • Een workshop volgen verbetert je communicatie skills en team player skills.
  • Je leert echt luisteren en zonder angst over jezelf te vertellen.
  • Je vergroot je zelfvertrouwen.

Geïnteresseerd in wat wij voor jou, je bedrijf of organisatie kunnen doen?