fbpx

Met verhalen de crisis door!

In deze absurde tijden is het belangrijk dat we elkaar blijven opzoeken. Fysiek kan helaas niet, maar we kunnen wel appen, bellen, skypen, zoomen, noem maar op. Dit contact is goed voor onze geest, vooral als dit niet alleen over de huidige crisis gaat. Ja, COVID-19 heeft een grote invloed op ons leven, maar ook voor mensen zonder essentiële beroepen zijn er nog veel andere dingen die gewoon doorgaan. Laten we ons daar op focussen en juist die verhalen met elkaar delen. Storytelling Centre wil je hierbij helpen.     

Het idee is simpel. Neem contact op met een vriend of vriendin, broer, zus, vader, neef, nicht, buurvrouw; iemand naar wie jij graag luistert, en spreek met elkaar af het niet te hebben over corona. In plaats daarvan delen jullie mooie verhalen, herinneringen en toekomstdromen. Hieronder vind je drie tips om het gesprek op gang te brengen:

Thuis voelen

Door al het alarmerende nieuws komt het gevoel van veiligheid in gedrang, terwijl daar vaak niet een directe reden voor is. Het is daarom goed om in je herinneringen terug te gaan naar dit thuisgevoel.

  • Vraag elkaar om terug te gaan naar een moment dat je je ergens echt thuis voelde. Wie waren daar? Waar je was? Wat zag of rook je? Hoe voelde dat thuisgevoel? Hoe is die omgeving veranderd? Wie en wat zijn voor jou belangrijk om je thuis te voelen?

Ga op basis van het delen van de herinnering met elkaar in gesprek!

Nu hier zijn

In ons “normale leven” hebben we meestal geen tijd voor uitgebreide reflectie. Nu wel! Laten we van deze tijd gebruikmaken om stil te staan bij wie jij bent en wilt zijn.

  • Vraag elkaar wat het belangrijkste is wat je uit je verleden meeneemt naar het nu. Kun je daar door een moment te beschrijven een voorbeeld van geven? Hoe kwam je in die situatie terecht? Wat heb je door dat moment te beleven geleerd? Hoe heeft het je veranderd? Wie of wat heeft je echt geholpen? Wie of wat werkte je tegen? Wat was je eigen kracht of zwakte die je toen leerde kennen?

Ga op basis van het delen van dit moment met elkaar in gesprek!

Toekomstdromen

We weten allemaal dat de coronacrisis tijdelijk is. Toch is deze situatie zó overweldigend dat – nu we er midden in zitten – alles eraan wordt gerelateerd. Dus is het belangrijk om over de toekomst te blijven nadenken en dromen.

  • Vraag elkaar om terug te gaan naar een moment dat je het gevoel had dat al je kwaliteiten en talenten optimaal ingezet werden.

  • Vraag vervolgens hoe je die kwaliteiten en talenten in de toekomst zou willen gebruiken. Laat je niet beperken door de realiteit. Dromen mag.

Ga op basis van het delen van de herinnering en de toekomstdroom met elkaar in gesprek!

Deze 3 tips vullen we binnenkort aan. Als je suggesties hebt, geef die dan aan ons door!

Vastleggen

Soms is het waardevol om de verhalen terug te luisteren, dus je kunt het gesprek ook opnemen. Mocht je nou trots zijn op het gesprek en het willen delen, stuur het door naar ons en dan zetten wij jouw mooie verhaal (en dat van anderen) op onze website.

Benieuwd hoe wij onze storytelling-methode inzetten in conflictgebieden of ter bevordering van sociale cohesie in de conflictgebieden? Kijk bij onze projecten of neem contact op.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Eén reactie

  1. Dit zijn heel goede vragen. Dank Arjen! Goed dat je er bij schrijft hoe je tot die vragen komt, vanuit iets waar je zelf mee struggelt en wat je om je heen ziet, wat je raakt.
    Zo probeer je een vraag uit die uitnodigend is voor verschillende verhalen, met een plaats en tijd, veranderingen, moeilijkheden en helpers. En hoe je dan het verhaal kunt verdiepen met vragen die mensen helpen hun eigen verhaal beter te leren kennen.
    In uitwisseling met elkaar.
    Zo geeft dit stuk ook een idee hoe je zelf tot nieuwe vragen kunt komen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *