fbpx

Creativity for Innovation

Er is geen begin zonder einde, en na de start volgt altijd een finish.

Er bestaan niet genoeg spreekwoorden om te benadrukken hoe het Creativity for Innovation project voorbijgevlogen is. Of ja, nog eentje dan: time flies when you’re having fun (en in dit geval: when you are learning a lot, with some great people around!)

Want ja, ineens is het daar… de afrondingsfase. Wat begon een paar maanden geleden in een door zon overgoten Zagreb, eindigt nu in een bijna even zonnig Amsterdam. En wat een reis  – intellectueel maar zeker ook letterlijk! is het geweest.

Het Creativity for Innovation project was een Europees kom-eens-bij-elkaar-snuffelen-project waarbij drie organisaties (Europass SRL, Italië ; Inicijativa, Kroatië en Storytelling Centre, Nederland) hun werk en kennis rond creatieve lesmethodes met elkaar deelden.

Europass SRL is een taal- en cultuurschool die zich ook inzet voor het steeds verder ontwikkelen van hun onderwijzers. Het onderwijs staat niet stil, en de organisatie wil zeker zijn dat zowel de leerkrachten als de studenten aan de hand van verschillende lesmethodes gemotiveerd en geïnspireerd blijven.

Inicijativa is een Engelse taalschool, verspreid over verschillende steden in Kroatië, die zich vooral focust op het gebruik van de Callan Methode om taal te verwerven. Door de jaren heen zijn ze ook op zoek gegaan naar nieuwe, alternatieve manieren om taaleducatie leuk te maken en daarbij ook steeds met veel aandacht voor de groepsdynamiek.

Vanuit Storytelling Centre konden we ons daar helemaal bij aansluiten. Ook wij hebben met onze Alternative Ways methode manieren gevonden waarbij het standaard taalonderwijs op een zijspoor wordt gezet. Het doel was te voorzien in een meer inclusieve taalverwerving, waarin iedere student, welke achtergrond dan ook, zich in kon vinden en vooral zich goed in kon voelen.

De samensmelting van deze drie organisaties voelde dan ook zeer natuurlijk aan. Allemaal hadden we hetzelfde doel: steeds blijven zoeken naar nieuwe manieren om te leren en om te creëren. Bij elke internationale workshop-week (een in Zagreb, een in Firenze en een in Amsterdam) was er dan ook een hoog level van optimisme, enthousiasme en nieuwsgierigheid. We leerden elkaar bij en nog beter… we werden een hechte groep van vrienden over de grenzen heen. Gedeelde passies maken mooie samenwerkingen.

In een klein kantoortje in Amsterdam gaan de drie projectcoördinatoren nu over de grootsheid van het project. “Voor ons heeft het zoveel veranderd. Niet alleen gebruiken de leerkrachten de verschillende methodes die ze geleerd hebben jullie, maar ook de werkrelaties zijn ontzettend verbeter onderling”, zegt Jelena van Inicijativa. Layla, van Europass, beaamt dat en zegt dat zij ook veel positieve feedback heeft gekregen over de nieuwe methodes in haar lesgeven.

We zijn gelukkig, en mogen trots zijn op dit geslaagde project. Niet alleen ons goede gevoel bevestigt dit. Begin juli organiseerden we gezamenlijk een eindconferentie waarop elke organisatie een presentatie mocht doen. Zo’n 300 mensen hadden zich ingeschreven om mee te volgen vanuit verschillende Europese landen. Ook in deze digitale conferentie was het enthousiasme groot. Een mooie afsluiter van een succesvol project.

De conferentie is hier terug te kijken. 

Benieuwd hoe wij conflicten oplossen met storytelling? 
Neem contact op.

Facebook
Twitter
LinkedIn