fbpx

Symposium HvA: Bruggen bouwen met foto’s en storytelling

Vaak hebben mensen de neiging om over elkaar te praten, in plaats van met elkaar. Zo versterken ze hun eigen identiteit: wij versus zij. We zien dat dit in Europese steden onder jongeren spanningen veroorzaakt. Het is belangrijk om dit systeem te veranderen en dat zij verbinding zoeken met elkaar, niet alleen voor hen maar ook voor (op lange termijn) de hele samenleving. We bespraken de voorlopige resultaten van een pan-Europees project dat een werkwijze ontwikkelt om voor deze verbinding te zorgen.

Over het project

In het Erasmus + project Picture your Story (PicS) ontwikkelen jeugdprofessionals en onderzoekers uit vijf Europese landen oefeningen, gebruikmakend van storytelling en beeldtaal. De focus hiervan ligt op het verbinden van gesegregeerde groepen jongeren tussen 12 en 24 jaar oud in Estland, Spanje, Noord-Macedonië, Litouwen en Nederland. Maar na afloop zijn de ontwikkelde tools voor iedereen beschikbaar. Het project loopt tot september 2020; dan zal de complete werkwijze online staan.

Het symposium

Arjen Barel – directeur van Storytelling Centre, sprak over hoe de werkwijze zorgt voor team building, het triggeren van creativiteit, het faciliteren van bewustwording en het vinden van verbinding. Wat jongeren weer aanmoedigt meer met elkaar te delen (klik hier voor de volledige speech). Edward Jansen – kunstzinnig onderzoeker en interventionist van Buro Ontward, vertelde over hoe beelden invloed kunnen hebben op jongeren. Hierna volgden verschillende workshops, waaronder een van Erma van Maris – storytelling coach. Er werden oefeningen gedaan om duidelijk te maken hoe met storytelling aan empathie gewerkt kan worden. Deelnemers mochten bijvoorbeeld zelf een set foto’s kiezen en deze beschrijven. Ze sloegen hiermee een brug naar hun persoonlijke herinneringen (lees ook het interview met Luuk van der Vaart over zijn ervaring met een PicS workshop). De workshop triggerde bewustwording over hoe mensen zichzelf en anderen zien.

Aanwezigen

Aan dit symposium deden onder meer docenten, storyteller trainers en maatschappelijk werkers mee.

Resultaten

De deelnemers waren enorm gemotiveerd om de oefeningen die ze deden ook in hun eigen werk toe te passen. En vroegen herhaaldelijk om het precieze doel van de oefening en om alternatieven voor hetzelfde doel. Zij zullen zeker met de werkwijze gaan werken wanneer deze online komt te staan. 

Partners

  • Hogeschool van Amsterdam
  • Edward Jansen
  • SMK University of Applied Social Sciences
  • Info front – Prilep
  • Seiklejate Vennaskond
  • A.C por la I+D independiente del Teatro Profesional en Andalucía

Bekijk onze andere projecten

Storytelling Centre Amsterdam

Het Storytelling Centre Amsterdam organiseert storytelling workshops en trainingen voor bedrijven, instellingen, NGO’s en voor jou. 

  • Een workshop volgen verbetert je communicatie skills en team player skills.
  • Je leert echt luisteren en zonder angst over jezelf te vertellen.
  • Je vergroot je zelfvertrouwen.

Geïnteresseerd in wat wij voor jou, je bedrijf of organisatie kunnen doen?