fbpx
Intergenerationele communicatie

4 voordelen van storytelling om verschillende groepen te verbinden

Sto­rytelling is een sterk middel om communicatie tussen individuen en groepen op gang te brengen, bijvoorbeeld tussen verschillene generaties of verschillende culturele achtergronden. Werken in groepen is hierbij een essentieel onderdeel. Zo moedigt vertellen en luisteren in groepen aan om elkaar echt te leren kennen en begrijpen. Maar er is meer! Wij sommen vier voordelen voor je op.

1. Samen luisteren en delen

Met groepswerk heb je zowel vertellers en publiek (aandachtige en kritische luisteraars). Een goede manier om dit potentieel te benutten, is door deelnemers in kleinere groepen te laten werken om verhalen te verzamelen en maken. Dit beïnvloedt de dynamiek positief, omdat deelnemers meteen kunnen checken of ideeën werken en kunnen testen hoe ze iets het beste naar voren brengen.

storytelling in kleine groepen
2. Samen aan zelfvertrouwen werken

Daarnaast is het makkelijker om eventuele onzekerheid in een kleine groep te tonen dan meteen voor een groter publiek. Het helpt deelnemers om aan hun zelfvertrouwen te werken. Omdat bij beide generaties aan het zelfvertrouwen wordt gewerkt, verandert vaak ook de communicatie.

tell a story
3. Samen werken aan een beter verhaal

Door de groep te betrekken in het geven van constructieve feedback, zien ze hoe de kwaliteit van verhalen beter wordt door samenwerking. Boven­dien worden deelnemers door het kritisch luisteren en het geven van feedback ‘gedwongen’ wor­den om ook kritisch naar hun eigen verhaal te kijken, in vergelijking met het verhaal dat ze moeten beoordelen. Zo ontdekken ze de sterke en zwakke punten in hun eigen verhaal.

een eindpresentatie bij de storytelling training
4. Samen aan een eindpresentatie werken

Tenslotte hebben de deelnemers aan een project een grotere gelijkenis met het publiek waarmee sommigen hun verhaal uiteindelijk willen delen dan de trainer. Mede-deelnemers zijn doorgaans de beste beoordelaars van een verhaal. De taak van ons als trainer is vooral om dit proces op een goede manier te begeleiden en te faciliteren.

Benieuwd hoe wij onze storytelling-methode en groepswerk inzetten om groepen te verbinden? Kijk bij onze showcases of neem contact op.

Facebook
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde posts